Notícies

Analitzem l'actualitat del sector immobiliari amb profunditat i rigor

MESURES ESTATALS I AUTONÒMIQUES SOBRE REDUCCIÓ DE RENDA. ESPINET ADVOCATS EXPOSA LA SEVA OPINIÓ A TV3

Josep Maria Espinet Asensio, soci director de ESPINET ADVOCATS, i advocat especialista en dret immobiliari, va col·laborar el passat 5 de febrer amb l'equip de redactors i periodistes de TV3 per a aportar, en el programa, Telenotícies Migdia i Telenotícies Vespre de TV3, una molt sintètica i panoràmica visió sobre el Decret llei 34/2020, de 20 d'octubre, i sobre la concurrència del mateix amb el Reial Decret-llei 35/2020, de 22 de desembre, tots dos sobre reducció de rendes d'immobles en els que es desenvolupen activitats econòmiques afectades per la pandemia de la COVID-19.

Tant el Govern de la Generalitat com el Govern de l'Estat, van aprovar normes tendents a reduir les despeses fixes dels arrendaments de locals de negoci; es tracta, respectivament, del Decret llei 34/2020, de 20 d'octubre, del qual ja ens hem referit en  aquest blog (veure a aquí i aquí), i el Reial decret llei 35/2020, de 22 de desembre, les mesures del qual, relatives a la reducció de la renda o a la moratòria del pagament de les mateixes, podien sol·licitar-se abans del passat 31 de gener de 2021. Segons explica Josep Maria Espinet, tots dos Governs han aprovat aquestes normes en l'àmbit de la seva competència exclusiva, ja que tant l'article 149.1.8ª de la Constitució espanyola, com l'article 129 de l'Estatut d'Autonomia, permeten a les respectives institucions legislar en matèria de dret civil.

Doncs bé, davant la concurrència de totes dues normes a les quals els arrendataris de locals de negoci del territori català podien acollir-se, en opinió de Josep Maria Espinet, encara que sigui una qüestió que correspongui resoldre al Tribunal Constitucional, el Decret 34/2020 català era preferent a l'estatal en virtut del principi de preferència i supletorietat al que al·ludeix l'article 111-5 CCCat, en versar sobre una matèria (distribució del risc en obligacions sinal·lagmàtiques com les que deriven de l'arrendament) que per connexitat amb institucions pròpies el legislador català té competència exclusiva per a desenvolupar, sense que s'envaeixi la reserva competencial de segon grau establerta a favor de l'Estat, al no poder-se considerar que aquesta matèria formi part de les bases de les obligacions contractuals, prenent en consideració per a això el concepte de "bases de les obligacions contractuals" exposat en la Sentència del Tribunal Constitucional núm. 132/2019, de la qual va ser Magistrat ponent l'Excm. Sr. Juan Antonio Xiol Ríos.

Per a més informació, poden contactar amb nosaltres per telèfon al 93.143.19.29, per correu electrònic a info@espinetadvocats.cat o visitar la nostra pàgina web espinetadvocats.cat.


Publicat per
Josep Maria Espinet Asensio
Advocat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Cerca el teu post
Temàtiques jurídiques
Aquests són els principals temes jurídics que tractem al nostre bloc.
Subscriu-te a les nostres Newsletters
La millor manera d'estar al dia de totes les nostres publicacions i notícies actuals.
* camps necessaris

Atres notícies 
relacionades

20 juliol, 2022
JOSEP MARIA ESPINET INTERVÉ COM A PONENT EN EL 7è CONGRÉS DE L'ADVOCACIA DE BARCELONA, SOBRE VICIS OCULTS I FALTA DE CONFORMITAT EN LA COMPRAVENDA CATALANA.

Josep Mª Espinet, advocat especialista en dret immobiliari, va participar com a ponent en el 7è Congrés de l'Advocacia de Barcelona organitzat per l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB). La temàtica de la taula en la qual Josep Mª va intervenir, al costat del President de la Secció 16 de l'Audiència Provincial de Barcelona, […]

18 juliol, 2022
JOSEP MARIA ESPINET INTERVÉ COM A PONENT EN EL 1ER CONGRÉS DE DRET CIVIL CATALÀ ORGANITZAT PEL CONSELL DE L'ADVOCACIA CATALANA.

Josep Mª Espinet, advocat especialista en dret immobiliari, va participar com a ponent en la segona jornada del 1er Congrés de Dret Civil Català organitzat pel Consell de l'Advocacia Catalana, que es va celebrar a la localitat de Vic els dies 14 i 15 de juliol de 2022. La temàtica de la taula en la […]

3 juny, 2022
LA USUCAPIÓ CATALANA D'IMMOBLES: QUÈ ÉS, EN QUÈ CONSISTEIX I QUINES PARTICULARITATS TÉ.

En l'àmbit del dret immobiliari és freqüent al·ludir a una categoria jurídica anomenada usucapió, coneguda també com a prescripció adquisitiva. Ve a ser un mecanisme establert per la llei, que permet adquirir la titularitat tant del dret de propietat com d'altres drets reals possessoris i que troba el seu fonament en la possessió continuada dels […]

Veure totes les notícies
Logotipo Espinet Avocats
ESPINET ADVOCATS som un equip professional que combina una dilatada experiència i especialització en dret privat i en dret immobiliari, amb la vocació d'oferir un assessorament jurídic rigorós en la defensa dels seus interessos.
SUBSCRIU-TE A LES NOSTRES NEWSLETTERS
La millor manera d'estar al dia de totes les nostres publicacions i notícies actuals.
© 2022 Espinet Advocats
crossmenu